Tuesday, 16 April 2013

Making choices in life Part 1

Assalamualaikum,hye2..lama dh xupdate kn?hehe..asyik bz mmnjang je,tu yg malas nk update,tp xpee,skrang ni sy cuti sem dahhh,hee..nikmatnya cuti!

alhamdulillah,dh abih da sem 4 Diploma Sains UiTM sy..or lbh glamer dgn nama AS120..tinggal 2 sem lgi,pastu abisla diploma sy,huhuh..tp,kalo diikutkn,memang trasa jgakla,every sem blaja stgh mati nk survive(tp result pn xla sbrapa pn,,eheh)..tp kn,rasanya sem 4 ni la pling sakit,stress sgt2..ingat lgi time final ari tu,mmg sengsara sgt2..asyik nk nanges je kol mama..saat2 mcm tu,mama jela dpt tnangkn sy, soh ingat allah byk2,pendek kata,dialah sumber kkuatan sy,sob3..takut sgt2 kecewakn dia..

kalo sy ckap sy xdpt buat paper tadi,or sy dpt result trok,xpenah nk marah,dia salu ckap
"xpela,dh usaha kn?tawakal je,allah lbh mngetahui apa yg trbaek utk kte,yg pnting da usaha,n i'm proud of u" yaallah.mana nye xtharu dgr,saat2 org tgh down pulak tu,hwaaaa~

mungkin kte dh usaha n pulun sehabes2nya,tp still result mcmtu2 je,adala hikmahnya,yakinlaa dgn kuasa allah,insyaallah^___^

hmm,cpat sgt kn masa blalu?sdar xsedar dh 2 tahun tnggalkn zaman skolah..sob3~ rndu sgt2 zmn skolah dulu,huhu..masa trus blalu n xkn kmbali,tp kte ade memori n knangn yg kte bleh cherish,sampaiiiii bla2~*amboihh,ni ayat syahdu sgt nih?haha* umo pn dh masok puluh2 da,huhu..
knangan masa form 3,rndu sgt2 ngn diaorng ni,huhu*muka bajet innocent je sy kt situ kn?haha*
mula2 malu2 je kteorg p,at the end,mmg geng yg xpt dpisah!hehe..saat suka n duka,sntiasa bsama^____^<3
tp syg,tahun ke3 kteorg,that is lepas pmr,masing2 bpisah..ikut haluan masing2,huhu..ada yg gi mrsm,ada yg gi kolej,n ada yg stay..ppisahn mmg sumthng yg peritkn?mcm xcaye je dh 3thun bsama,tsk3
mlalut2 je sy ni,haha,mcm xde point je nk ckaap ape kn?hehe..maaf2..actually,sy nk cpat pasal making choices in life..yup,choices*sigh*

hmm,talk bout making choices,mmg xpat lari dr wat mistakes kn?makin kte dewasa,makin byk dugaan n mkin byk decision in life yg kte prlu buat,without knowing apa yg akan jd,n wat are the consequences.cyesly,its the hardest think in life..we are fully responsible on each n evry choices we made..
dulu masa kcik2,semua kputusan,parents yg buat for years,17 years to be exact,lepas spm, then tetiba,diorg ckap,ok, skrang u decide wat u want in life,any decision u make,mama n abi will alwez support u..

n i was like,err,apa yg sy nk dlm hdup?sy xtau..sy buntu,sy keliru~ for 17 years,diorg yg decide apa yg diorg nk dr sy,trmasukla hala tuju sy after pmr..hati xrela nk tnggalkn smksp tu,tp no choice..so selama 2 tahun sy kt mrsm,which again i made choices n mistakes,a lot..


lepas result spm klua,mohon mcm2,gi interviu utk amik tesl kt mktb pguruan,isik je suma yg dpt diisik,baik IPTA,IPTS,haha
masa tu dpt matrikulasi labuan,Diploma Sains UiTM kota samarahan,n tesl  maktab pguruan batu lintang,kuching..matriks mmg awal2 sy tolak,n masa isik pmohonan dulu mmg xnk mntak asasi,coz xbrani nk tnggung risiko..biar lambat,asal selamat,hehe..

so antara tesl ngn diploma sains,mana 1??

jdi ckgu english,dlm masa 5 tahun dpt degree dh insyaallah..or abiskn diploma dlm 3 thun n i get to choose field apa nk smbung degree nanti..

yaallah,susahnya nk buat kputusan..bhari2 pk nk smbung apa..
n at last..
sy pilih UiTM,dgn harapan,sy xn mnyesal ngn apa yg sy pilih..so sy tolak jd ckgu..
mula2 mama ngn abi mcm xsetuju,coz blom tentu lagi dpt kerja..kalo amik ckgu,komoem2 ada kerja, n plus ada elaun..tp masalahnya,sy xminat sgt..even mungkin snang nk dpt kerja,tp if kte buat sumthng yg kte xbrapa ,minat pn,susah jgak kn? 

at the end,bulan jun 2011,sy dgn rasminya jd mahasiswi UiTM kota samarahan*ngegade je glar diri mahasiswi kn?student je dhlaaa,haha*

mahasiswi?? for real?haha,cyes ke weyy?
btol dh masok menara gading ni??
yg masa kecik,bla ckgu tnya apa cita2,1 je jwpn cliche'
"belajar bsungguh2 shingga ke menara gading"haha

cpatnya masa blalu,hrap2la jln yg sy pilih ni adalah yg terbaik,aminn,insyaallah..till then..nanti insyaallah sy update lagi ye?take care^__^ assalam..



classmate2 tsyg<3 5 Al-Khawarizmie
"the best thing in a picture is that it nver changes when the people in it do"


Wednesday, 13 February 2013

muka sama,jodoh ek?


assalamualaikum,hye2..lama da x update kn?hehe..sowiee
(cehh,mcm la ade org bace blog dier,prasan betui minah ni,haha)
Tajuk entry memang xbleh blah ar kan?baru 20 tahun je ponn,hehe..
kdg2 kn,rase mcm maseh muda lagi n xlayak je ckap sal cinta,jodoh..
tapi sumhow..
taktaw la npe,memang mnjurus ke arah tu je skrng,curious,nk tauuuuuuuuuuu,hee
okie,kali ni,sy nk cakap sal sumthng,i'm not sure if its a myth or wat,tapi kn..
korang penah dengar x, if org tu ada iras2 muke kte kan,insyaallah,org tu jodoh kte..
tapi,kan...alwez ingat!
'JODOH PERTEMUAN DITANGAN ALLAH'
xtau la if ape yg bilah nk share ni betui ke idak,juz,skadar nk share if salah tu,sembah patik harap diampun,hehe..
moving on...
Haa, korang prasan x,muka parents korang lebih kurang je?tengok betol2,
ade x?ade x?
kalo xsebijik2 pn,snyuman ke..?bentuk muka..?
p xla sama smpai mcm kembar,bkn2..
mksud sy,they hav sumthng in common..
weyy,kalo kte tengok wajah parents dgn penoh kseh syg kte pun dpat pahala taww?
haaaa,pi tengok cepat!haha
kalo xtengok live,tgok gamba la kay?pun bolehh,hehe
dh tgok?
okie,here's the fact ..
"senyuman  setiap manusia berbeza kecuali bersama pasangan mereka dan ahli keluarga mereka.."
betol ni,tak tipu pnyerr..tryla,tgok family picture korang n utk yg berpsgnn tu,
tgok la wajah insan tercintaa korang,*ececeh2,snyum2,rndu lettew*hehe..
okay,the family part mmg da very obvious la kan?dh nama genetic,which inherited from ur parents..
haaa,ni msti da xsabar2 nk taw pasal part psgn tu kn?samela kte,haha >__<
menurut apa yg sy baca,hal psgn ada wajah seiras tu got sumthng to do ngn..
ermm...
hal ni,sy mmg tak sure tau?sejauh mana kebenaranny,wallahuallam..
tapi sy gitau je la ye?
psgn yg dikatakan 'ada  jodoh' coz muka depa sama sbab kn hawa diciptakn dr tulang rusuk adam kn?
so its sumthng got to do ngn genetic lagi..
kononnya jodoh seorg perempuan tu ade ngn empunya tulang rusuk yg ada pada dia..
tapi mcm sy cakap la,sejaoh mana kebenarannya,waallahualam..
tapi kan,korang2!
jgan la pulak ble tgok wajah intan payong korang mmg xsama lngsong ngn korang,
trus nk clash,breakoff ape sume..
alasanny,"muke kta xsame,snyum apetah lagi,soryla,we're not meant to be together"
 
jgn la cmtu..ini jz bdasarkn kajian n pemerhatian je,xla 100% true..
sebenarnya,sy sndiri pun rasa mmg xbtol,ahakk..
memang kebetulan smata2,ngee
(abis tu ng dok sebok nk cakap sal neh,apahaii?)
*alaa,jgn la marah,skadar nk share je..sum people do believe in dat tau,coz org tua2 byk ckp cmtu*
tapi,kte manusia kn ada pegangan n pmikiran msing2,n sy pcaya,kta sendiri dh ckup matang nk mnilai ssuatu kn?^.^
byk lagi cara nk tgok,if org tu btol2 org yg ditakdirn utk kte..
insyaallah if ada kesempatan,nanti sy wat entry sal tu ye?hehe
n one more thing,if korang nk tau,btol2 nk tawwww,sungguh2 nk tau..
if org tu la jodoh kte,wat la solat istikharah,insyaallah..allah akn tnjuk^.^
ye, memang..
masa depan memang sumthng  yg buat kte trtnya2,xsaba nk terokai..
mystery sungguhhh~
lagi2 soal jodoh n cinta ni(ahaks!nk gak highlight,haha)
tapi,tu la kn,kte msti percaya ngn qada n qadar,ketentuan takdir..
allah sntiasa tau ape yg trbaik utk hmbaNya~
okaylah,sy mntak diri dulu ye,nanti update lgi insyaallah..take care guys!bubbye,assalamualaikum n_n

Friday, 25 January 2013

Kekecewaan terbesar seorang anak,tsk3



   Assalamualaikum,gud morning,huhuhu..sedehhhhhh..n smbung cket tajuk entry tu,kekecewaan terbesar seorang anak yang tinggal di asrama,huuuu..Woke up diz morning,fever-ish,prut lapaaaa, yesterday my mum ckp nk masak speghetti for breakfast,which thinking of it awredy made me drooled,so last night i really slept well,jz cant wait for tommorow(dgn pnuh pngharapan setinggi gunung everest!)

   But then,it turned  out that my mum is too bz to cook,so she didnt cook my speghetti,huwawawawawa~ sedihh,tapi xdela nk marah,nk wat cmne kn..its juz dat,sy hnya balik umah on weekends je,so kinda rindu sngat la nk mkan masakan mak kn..i bet suma org yg stay asrama cmtu..5 hari dok asrama,bli mknan dri DM,every single day..so bila tiba masa nk balik umah,tu yg excited gle tu,wondering apa my mum masak for me when i get home..kdang2,baru klua pagar UiTM Samarahan tu dh kol my mum,tnya dia masak apa hari tu,hehehe..mum's cooking is like cure to everythng,nothng taste better than them<3 huhuhu

  
   Saat jejak kaki je kt umah,salam semua org,letak beg tepi(dlm bahasa ganasnya,campak!hee),tros brlari gi dapur..Perut kenyang pn tetiba boleh jdi lapa,makan bertambah2,haha..ajaib kan masakan mak?


   Tapi yg sedihnya,bla meja kosong,huu..part tu yg xtahan sgt tu..sebak sgt,tapi xla nk tunjok kn,hehe..tp sy pham la,my mum xsempat nk masak,bz ngn kerja.. 

  so here i am, mluah dlm blog,coz xtau nk luah kt ne lagi..kekecewaan teramat sgt,huu..mom's gone to work,so at the end i had to cook for my brother n sister..n i ate masakan sndri,sob3~

 but then,nevertheless,i  still do luv my mama,very3 much!ngee  

Lelaki,cuba fahami perempuan n_n





           assalamualaikum,hye ^.^ lama x update blog kan?*mcm la ada org tgk pun,hehe*sebenarnya sy lom ada konfiden nk promote blog kat org,maluuuuuuu sgat2,huhu..tak nk org tgok kalo boleh,hehe..tapi tu la kan*sigh* tpi xpela,for the sake of my own intrinsic satisfaction,ermm,,sy update je la k?hehe

        okayyy,moving on..tgk tajuk entry ni,pedas kn?haha..epp.tiada unsur diskriminasi disini,heheh..tapi  kan,mostly,ermm..mcm  kejam sgt kn?okayla,small part laa..

   GUYS DUN REALLY UNDERSTAND WOMEN

haha,statement brani mati,wahaha..haa,ni xde merujuk kpada mana2 pihak ye,hehe..applicable to all singles,married couple,n sumtimes dlm frenship pn,family and even among adik beradik..they jz cant simply understand,haizz..p dun get me wrong,x semua laki mcm tu tau..contoh,my brother can be either way,sumtime he understands,sumtime he did even want to bother,huhh~

so post kali ni,sy nk share cket pasal us,girls n women,kaum hawa la snang crita,hehe..hopefully,u guys take note ea?hehe..i found it quite interesting,but its more on "hbgn cinta"

WARNING: Setiap perempuan ada ciri dan sifat masing2,xsemua perempuan miliki sifat n perangai yg  srupa,so dun rely 100% on these tau?nanti salah tafsir pulak,ngee

1. Bila seorang perempuan kata dia sedih,tapi dia tidak menitiskn air mata,sebenarnya dia sedang menangis didalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3.Wanita susah untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayangi.

4. Jika seorang wanita jatuh cinta,lelaki itu akan sentiasa di fikirannya walaupun ketika dia bersama lelaki
lain.

5. Bila lelaki yang dicintainya merenung tepat ke matanya,dia akan cair seperti coklat!

6.Jika kamu tidak suka dengan gadis yg mnyukaimu setengah mati,tolak cintanya dengan lembut,jgn berkasar dengannya kerana ada satu semangat dalam diri wanita yg bila dia telah membuat keputusan,dia aan melakukan apa sahaja.

7.Wanita memang menyukai pujian,tetapi tidak tahu cara menerima pujian.

8. Wanita suka meluahkan apa mereka rasa.

9. Jgan sesekali beritahu merea apa yang boleh mbuat mereka rasa tidak berguna.

10. Bersikap terlalu serius boleh mematikan  mood wanita

11. Bila pertama kali lelaki yg dicintainya memberi respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis aan bersikap acuh tak acuh seolah2 tida berminat,tetapi sebenarnya dia akan berteriak kerana terlalu gembira.

12. Sebuah senyum memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jgn senyum sebarangan kepada wanita.

13. Jika kamu menyukai seorang wanita,mulailah dengan persahabatan.Biarlah dia mengenalimu dgn lbh mendalam.

14. Jika dia memberi seribu satu alasan setiap ali kamua ajak keluar,tinggalkan lah dia,kerana dia memang tidak berminat.Jangan sesekali memaksa kerana wanita cukup benci dan rimas dipaksa.

15. Tetapi dalam waktu yg sama dia masih tetap menghubungimu,maka teruskanlah usaha memikatnya,

16. Jangan sesekali meneka apa dirasakannya,tanyalah dia sendiri!

17. Setelah seorang gadis jatuh cinta dia akan sering tertanya2 mengapa aku tak bertemu lelaki ini lbh awal.

18. Setiap kali melihat foto bersama,yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yg berdiri disebelah buah hatinya,kemudian baru lah dirinya.

19. Bekas kekasihnya akan selalu ada difikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada ditempat yg istemewa dihatinya!!!

20. Teman baiknya sahaja yg tahu apa yg dia lalui.

21. Wanita paling benci lelaki yg berbaik2 dgn mereka semata2 utk memikat kwn mereka yg lbh cantik.

22. Semua wanita ingin disayangi sepenuh hati.

23. Senjata wanita adalah airmata.

24. Wanita sgt suka jika org disyginya memberi surprise buatnya(hadiah,bunga atau kata2 puitis).Mereka akan rasa teharu dan rasa disayangi setelus hati.

25. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang memberi perhatian dan baik terhadapnya.

26. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yg diinginkan hanyalah perasaan disygi dan dcintai dgn sepenuh jiwa.

 ermm,rasany..tu je la kot,ehe..yg lain tu,wallahualam,hehe..Insyallah nanti sy update lagi ye?bubbye,take care..assalamualaikum^.^